Berriak

  • Amillubi proiektuaren I. urteurrena ospatu genuen abenduaren 1ean

    Abenduaren 1ean Amillubin elkartu ginen, proiektua ezagutzera eman genuenetik urtebete igaro dela ospatzeko eta emandako urratsen berri emateko.

    Egunari auzolanarekin ekin genion. Ongarri berdea erein, brokoli landareen ingurua atxurtu,… eta ospakizunerako ingurua atondu eta salda beroa prestatu.

    Auzolana bukatuta, patxadaz egoteko tartea izan genuen, kafe edo trago bat eskutan,… goizaren xedea taldea eta komunitatea elikatzea ere baitzen. Eta segidan ekitaldiari ekin genion. Libe Goenaga eta Julen Zulaikak bertsotan lagunduta, Amillubiren sorrera eta gaur egunera arteko ibilbidea eta aurrera begirako erronkak izan genituen aipagai. Halaber, Amillubi ez da Amillibia baserrian martxan jartzen den lehenengo proiektua eta ekoizpena eta, beraz, inguru horri lehenago bizitza eman diotenei aipamen eta aitortza eman nahi genien. Baserriko aurreko bizilagunak, Natik, sukalde aurreko ingurunea kuttuna zuen, loreen koloreekin zainduta eta alaituta, eta hala eman nahi izan genion jarraipena guk ere. Baserrian zegoen goldea zaharberritu, eta horren inguruan lore eta bulboak landatu genituen.

    Egunari amaiera emateko, jan-edanaren bueltan berriz ere informalki elkartzeko aukera izan genuen, giro ederrean. Pozik, itxi genuen eguna. 40 lagun inguru elkartu ginen, giro onean, eta etorritako guztiei eskertuta joan ginen etxera, goizean zehar egindako lanari esker astindu polita eman baikenion Amillubiko lurrari eta proiektuari.

    Guka: Urtebetean egindako lana eta aurrera begirako erronkak gogoratuz ospatu dute Amillubiren lehen urtemuga

    Danbolin: Urteurrena ospatu zuten igandean Amillubin


  • Amillubiren lehen urteurrena ospatuko dugu

    Abenduak 1, Amillubiren lehen urteurrena ospatuko dugu!!

    Su baxuan zein borborka egosten ibili ostean, 2023ko abenduaren 1ean publiko egin genuen Amillubi Proiektua.

    Urte bete pasa da horren ostean, eta bide horretan lan mardula egin dugu, lagunez inguratuta beti. Jasotako babesa eskertzeko, egindakoa ospatzeko, gure komunitatea sendotzeko, eta aurrera begira indarberritzeko, goxo eta xume elkartzeko proposamena egiten dizuegu.

    Abenduaren 1ean, Amillubin, goiz-eguerdi pasa plana egingo dugu!!

    Gorputzak berotzen eta ingurua lantzen hasiko gara auzolanean, eta eguerdi partean ekitaldi eta mokadutxoa egingo dugu.

    Gerturatu!!

    Hemen duzue Argiak argitaratutako erreportaiaren esteka: Amillubi proiekuak lehen urteurrena ospatuko du


  • Udako ekoizpenaren balorazioa

    Pasa den negutik ari gara, pixkanaka, Amillubiko lurrak kolektiboki lantzen, Biolurreko kideen beharrei erantzuteko asmoz. Lehenik, lurreko porru-landarea egin genuen baratzezainen talderako (120000 porru inguru), porru landare egiten berrikasteko saiakera bezala. Bi barietate probatu genituen, Montruoso de plata eta Verde de Carentan eta baratzezainak poz-pozik geratu ziren lurrean zuzen egindako landaretxoekin.

    Udako ekoizpenari dagokionean, Alekarako haziak ekoiztea erabaki genuen. Batetik, Rossa Bianca barietateko alberjiniak jarri genituen. Bestetik, arto hori eta Tolosako babarruna batera erein genituen eta mata motzeko Pinta Alavesa babarruna ere erein genuen. Azkenik, uda amaieran, hazitarako brokoliak jarri genituen.

    Alberjiniak ondo etorri dira eta dagoeneko hasi gara haziak biltzen. Brokoliak ere hasi dira osatzen. Baba eta artoa, ordea, ez dira etorri. Urte zaila izan da oso baratze gehienetan, ura soberan izan dugu, eta horrek zaildu du tokatzen zen garaitan lana egitea. Halaber, ikasi dugu gure terrenoaren azpialdean ura metatzen dela, ekoizpenaren kalterako. Horretaz aparte, aurrera joan diren landareak makal eta txiki etorri dira. Udaberrian egindako analisiek esan digute lurra elikagaietan garrantzitsuenetan pobre dagoela, ongarriketa behar duela.

    Beraz, udako ekoizpenaren balorazotik datorkigu hurrengo hilabeteotako lanaren plangintza. Alde batetik, ura drenatzeko lanak egin beharko ditugu, aurrerantzean ura gehiago pilatu ez dadin. Dagoeneko martxan gaude hori bideratzen. Bestetik, lurra hobetzen hastea dagokigu, pixkanaka-pixkanaka. Udazkenean ongarriketa minerala egingo dugu, ongarri berdea ereitearekin batera. Nafarroako Hazialdeko proiektuari hartu diogu ongarri berde hazia eta laster egingo dugu ereiketa. Edonola, ekoizpenarekin ere jarraituko dugu. Alekarekin elkarlanean jarraituz, baba handi eta mata bajuko ilarra ereingo ditugu. Halaber, Biolurreko okin taldetik okintzarako erabili ohi duten gari barietate nahaste batekin gari sail bat ereingo dute.

    Esan bezala, lan horiek guztiak kolektiboki egiten ditugu. Eta auzolanak horiei bultzada emateko une ezinhobeagoak dira. Beraz, adi egon hurrengo deialdietara!


  • Auzolana eta liburu aurkezpena

    Urriak 21-27ko astean hainbatetan joan gara Amillubiko lurretara, helburu ezberdinekin.

    Proiektuak azpitaldetik, urteko plagintza egitera joan ginen. Udako ekoizpenaren balorazioa egitearekin batera, lurrak dituen gabeziak identifikatu eta nola hobetu planifikatu genuen. Ongarri berdea ereiteaz gain, ura ez pilatzeko drenaje lana ere egingo dugu udazken-negu honetan. Halaber, Alekarako hazi ekoizpenarekin jarraituko dugu, eta horretarako jada lurrean sartuta dauden alberjinia eta brokoliaz gain, ilar baxua eta baba txikia ere ereingo dugu. Azkenik, Biolurreko okin taldeak garia ereiteko asmoa azaldu zuen.

    Bestetik, beste egun batean, bioeraikuntzan luze aritu diren bi lagunen eskutik eraikinaren egitura aztertzera joan ginen. Ondo dagoela baieztatu ziguten, eta espazioa txukuntzen hasteko zein lan egin dezakegun iradokitu ziguten. Badugu udazken eta negurako lana, beraz.

    Azkenik, larunbatean, auzolana egin genuen etxe inguruko espazioak txukuntzeko, desbrozatzeko, eta estalpea garbitzeko. Halaber, Alekarako landatuta genituen alberjinia batzuk dagoeneko prest zeudela baieztatu eta bildu genituen. Segidan, horien hazia erauzten hasi ginen, Alekako kidea den Kelorekin batera. Auzolana amaituta, Argiak ekoiztu duen eta Miguel Arribas Kelok eta Marc Badalek idatzi duten HAZIAK. Zergatik eta nola egin zureak liburuaren aurkezpenari ekin genion. Zestoako Portale Elkarteko kideekin batera antolatu genuen hitzaldia, eta eguraldi eskasa egon arren, giro goxo eta informalean egin genuen aurkezpena, alberjinia haziak ateratzen genituen bitartean. Jakintzaren trukerako oso giro aproposa sortu genuen denon artean. Eguerdira ailegatuta, mokadu txiki bat egin, dena jaso, eta bukatutzat eman genuen goiza.

    Informazio gehiago:

    ARGIA 

    GUKA


  • Amillubi proiektuak lehen helburua gainditu du, herritar eta eragileengandik 180.000 euro batuta

    Guztira, crowdfundingean, herrietako azoketan/hitzaldietan eta zuzenean Biolurri egindako ekarpenak batuz, ia mila dohaintza eta 180.000 euro lortu ditugu. 

    Informazio gehiago ARGIAko webgunean.


  • ARGIA: Amillubi proiektuaren interneteko diru bilketa azken astean sartu da

    Amillubi proiektuaren interneteko diru bilketa azken astean sartu da eta ARGIAk erreportaia osatu du. Irakurgai duzue osorik ARGIAn.


  • Mondraberri: Amillubi proiektu agroekologikoa aurkeztu du Biolur elkarteak

    Amillubiko talde eragileko hainbat kidek proiektuaren aurkezpena egin dute Arrasate. Albistea irakurgai hemen.


  • Euskalerriairratia: “Elikadura burujabetzaren eta lurra babestearen aldeko Amillubi proiektua abian da”

    Euskalerriairratia.eus atarian entzungai da Amillubi talde eragileko Maider Zubikarai eta Mirene Begiristainekin izan duten elkarrizketa.


  • Aiurri: “Martxan da Amillubi ekimena”

    Larunbatean Amillubin ospatu zen “Udaberriko Lurra Taupaka festa” ren inguruan osatutako erreportajea irakurri dezakezue www.aiurri.eus webgunean.


  • Hitza: “Berrehun lagunetik gora elkartu dira elikadura burujabetzaren alde Amillubin, Udaberriko Lurra Taupaka Festan”

    Larunbatean Amillubin ospatu zen “Udaberriko Lurra Taupaka festa” ren inguruan osatutako erreportajea eta argazki galeria ikus dezakezue www.hitza.eus webgunean.